Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Otóż zintegrowałem sobie moją stronę z forum opartym na phpBB3 i przy sondzie debugger z phpBB wywala mi taki błąd:
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /sonda.php on line 37: Undefined index: paraankieta13
Da się coś z tym zrobić?
Ja już próbowałem coś pozmieniać w kodzie php, niestety błąd nadal występuuje. A debuggera z phpBB za cholerę nie da się wyłączyć ![]()
Kod F3Sonda jest napisany starą metodą sprzed kilku lat, więc mogą pojawiać się komunikaty E_NOTICE, jeżeli na serwerze lub w skrypcie PhpBB jest włączone wyświetlanie błędów tego typu.
Jeżeli zmienna nie istnieje, a próbujemy odwołać się do niej, wyświetli się właśnie błąd E_NOTICE.
Plik sonda.php, linia 31.
if($_COOKIE[$f3s_cookie.$f3s_idsonda]!='NIE')
należy zamienić na:
if(isset($_COOKIE[$f3s_cookie.$f3s_idsonda]) && $_COOKIE[$f3s_cookie.$f3s_idsonda]!='NIE')
Widzę, że skrypt cieszy się zainteresowaniem, dlatego chyba przepiszę kod, aby wykorzystać możliwości PHP5.
Dzięki ![]()
Niestety wyskoczył kolejny błąd:
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /sonda.php on line 26: Undefined index: f3sgo
Brak głowów...
to po dodaniu nowej ankiety
Istnieje w ogóle jakieś rozwiązanie tego problemu, czy raczej powinienem zacząć tworzyć własny skrypt ankiety?
W najbliższym czasie pojawi się nowa wersja skryptu F3Sonda. Na razie można rozwiązać problem na 2 sposoby:
- wyłączyć wyświetlanie błędów typu NOTICE w PhpBB
- zmodyfikować pliki F3Sonda
W drugim przypadku należy postępować analogicznie jak powyżej, czyli:
- zlokalizować linię, w której skrypt odwołuje się do nieistniejącej zmiennej
- dodać warunek: isset($nazwa_zmiennej) &&
W przypadku sonda.php w linii 26 zamiast $_GET['f3sgo'] można napisać:
isset($_GET['f3sgo']) ? $_GET['f3sgo'] : ''
Ewentualnie dodać wcześniej instrukcję IF, która sprawdzi, czy zmienna istnieje.
W serwisie COMPMASTER znajduje się F3Sonda 1.4. Teraz błędy E_NOTICE nie powinny wyskakiwać.
Strony: 1