Forum wortalu COMPMaster

Nie jesteś zalogowany.

#1 31.08.2009 19:35:55

WebCM
Administrator

Nadchodzi F3SITE 3.1 - dyskusje

Stabilna lub kandydująca wersja F3Site 3.0 już w najbliższych dniach. Już teraz można dyskutować o kolejnym wydaniu 3.1 (2010). Nie mogę przewidzieć daty premiery - być może jeszcze w 2009.

Co nowego?

Przyjazne URL
Krótkie adresy miały zostać zaimplementowane już w 3.0, ale ostatecznie zrezygnowałem z nich, aby nie tworzyć bałaganu w szablonach i zachować kompatybilność z 2.1. Nie każdy serwer ma obsługę mod_rewrite. Problem można rozwiązać inaczej - tworzyć katalogi na serwerze, np. /art/jakis_artykul.

Aby zachować kompatybilność ze starymi adresami, F3Site będzie także interpretował ?co=...&id=...

Moduł strony głównej
Tekst powitalny i zawartość kategorii zazwyczaj są wystarczającym rozwiązaniem, lecz dla niektórych witryn to za mało szczególnie z 2-kolumnowym układem. Nie ma jeszcze szczegółów. Wszystko zależy od Waszych sugestii.

Słowa kluczowe
Wprowadzenie tej funkcji może być utrudnione ze względu na podział treści na artykuły, pliki, itd. Zarówno w dużych i małych serwisach tagi pozwalają odnaleźć szybciej interesującą nas treść.

Ułatwienia
Cel: wykorzystać JavaScript i AJAX, aby uprościć i przyspieszyć niektóre zadania. Dodanie kategorii i wolnej strony aktualnie wymaga, aby ją ręcznie umieścić w menu. Znajdzie się jakieś rozwiązanie problemu.

Większy nacisk na społeczność
Kwestia dyskusyjna. Wprowadzenie nowych funkcjonalności w tym aspekcie może upodobnić serwis do serwisów społecznościowych. Część funkcji jest np. w forum IPB, chociaż nie są one istotne.

1. Znajomi
2. Dodawanie artykułów / plików / ... do ulubionych
3. Więcej pól w profilu
4. Prywatna galeria zdjęć
5. Zainteresowania - np. w postaci tagów
6. Kalendarz, do którego użytkownicy zapisywaliby ważne wydarzenia
7. Powiadamianie o urodzinach lub imieninach - raczej tylko to pierwsze

Opcje
1. Pokazuj adresy e-mail tylko zalogowanym

Zawartość
1. Usprawnienia w galerii - tworzenie miniatur, lepsza nawigacja...
2. Upload plików - z możliwością wyłączenia
3. Szablony pozycji - artykułów, plików...
4. Automatyczny zapis artykułów
5. Kolorowanie kodu źródłowego w artykułach
6. Zgłaszanie niedziałających linków
7. Przesuwanie kategorii, ustawianie ikon...
8. Wstawianie wielu zdjęć do galerii (być może jako rozszerzenie)
9. Więcej statystyk dotyczących treści

Interfejs
1. Nowa domyślna skórka
2. Kalendarz - być może w standardzie iCal
3. Zakładki - np. na stronie edycji artykułu
4. Przesuwanie elementów metodą Drag&Drop np. w administracji
5. Style dla informacji: powodzenie, błąd, komunikat...
6. Wielopoziomowa nawigacja z możliwością użycia ikon i obrazów

Rozszerzenia - mogą być dostępne jeszcze dla wersji 3.0
1. Narzędzia dla twórców - szybkie tworzenie schematów kolorów, plików językowych...
2. Czat - jest już w przygotowaniu
3. System zgłoszeń

Czego oczekujecie w nowej wersji?
Wszystko jeszcze może ulec zmianie. Zachęcam do dyskusji i propozycji zmian oraz nowych funkcji.
NIE ma gwarancji, że wymienione powyżej funkcje rzeczywiście zostaną zaimplementowane!

#2 03.09.2009 21:13:57

jareQ
Member
Od: PL
Serwis

Re: Nadchodzi F3SITE 3.1 - dyskusje

Ja mam dwa pomysły:

1. Fajnie byłoby gdyby można było przerzucać całe kolumny. Np. z menu z lewej na prawą w taki sposób, aby kolumny menu były obok siebie.

Może zaprezentuję to w taki sposób:

Wersja obecna:
menu 1 | treść strony | menu 2

lub:
menu 1 | treść strony

lub:
treść strony | menu 2

Wersja o której piszę:
treść strony | menu 1 |menu 2

lub:
menu 1 | menu 2 | treść strony

2. Możliwość umieszczania graficznych zamiast standardowych tekstowych nazw nagłówków menu. Ta opcja jest bardzo przydatna przy tworzeniu bogatych w grafikę szablonów np. poświęconym grą.

Mam nadzieję, że pomysł spodoba się także innym i zostanie wprowadzony smile

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez jareQ (03.09.2009 21:15:20)

#3 03.09.2009 23:32:34

skygod
Member

Jestem za pomysłami WebCM i popieram przydatne funkcje do nowego F3S 3.1 "Większy nacisk na społeczność"

Napewno w F3S 3.1 przyda się galeria zdjęć i dodawanie plików (download oraz upload dla użytkowników), oraz system wyświetlania filmów z YouTube, czy dodawanie filmów.

Ostatnio edytowany przez skygod (03.09.2009 23:34:40)

#4 05.09.2009 14:27:47

jareQ
Member
Serwis

A co z ShoutBox'em ?
Przeglądałem forum i w jednym z postów w 2008 roku był w planach jako jedna z pierwszych wtyczek i chyba do tej pory jeszcze go nie ma sad
Wiadomo coś więcej w tej kwestii ?

Edit:
Przydała by się jeszcze opcja raportowania niedziałających linków w downloadzie smile

Ostatnio edytowany przez jareQ (05.09.2009 18:26:44)

#5 05.09.2009 21:38:16

WebCM
Administrator

W przygotowaniu jest rozszerzenie CZAT. Wersja testowa już niedługo. smile

Kolejne zmiany zaproponowane przez użytkowników, które na 80% zajdą:
1. Zgłaszanie niedziałających linków
2. Style dla informacji: powodzenie, błąd, komunikat...
3. Zostaje jeszcze sprawa filmów YouTube bądź z innych serwisów

#6 06.09.2009 10:59:41

jareQ
Member
Serwis

Style dla informacji: powodzenie, błąd, komunikat...

Mógłbyś dać namiar na dokładniejsze info o tym bo nie bardzo wiem o co z tym chodzi a zainteresowało mnie to ?

Co do czata i linków mam nadzieję, że w ciągu kilku m-cy będą już na bank bo są jedynymi opcjami, których mi brakuje w tym cms'ie smile

#7 06.09.2009 11:32:29

WebCM
Administrator

Aktualnie wszystkie informacje mają 1 styl. Riklaunim na forum Eksperta zaproponował, aby je ostylować w zależności od typu, np. udana operacja - na zielono, komunikaty - na żółto, błędy - na czerwono... Część zmian może jeszcze wprowadzę w wersji 3.0 oprócz poprawek. IE ma problemy z ładowaniem formularza do komentowania.

#8 06.09.2009 12:04:52

jareQ
Member
Serwis

Aha, czyli bardziej opcja wizualna niżeli funkcjonalna, ale fakt ciekawe rozwiązanie smile

Ostatnio edytowany przez jareQ (17.09.2009 13:31:50)

#9 17.09.2009 13:33:57

jareQ
Member
Serwis

Przydałaby się możliwość zmiany pozycji kategorii (góra/dół) bo z tego co zauważyłem segregowane są one według ID, którego nie da się zmienić.

ps.
Nurtuje mnie jedno pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi. Do czego służy opcja "Priotytet:" w formularzach dodawania treści ?

Sorki za post pod postem.

#10 20.09.2009 12:53:17

rafal
New member
Serwis

O ile newsy, artykuły i pliki dodawane są z reguły pojedynczo to w galerii często chce się opublikować na raz znacznie większy zbiór zdjęć (np. całą zawartości karty pamięci z aparatu). Dlatego przydałby się nowy rodzaj galerii, do którego nie dodawałoby się zdjęć pojedynczo ale wskazywałoby się folder ze zdjęciami i folder z miniaturkami (przygotowanymi przez użytkownika, o takich samych nazwach jak zdjęcia). Najlepszym rozwiązaniem byłaby możliwość wyboru typu galerii przy tworzeniu kategorii.

#11 22.09.2009 10:52:24

jareQ
Member
Serwis

Do galerii przydałoby się jeszcze dodać prosty JS lightbox do wyświetlania zdjęć. Prezentowałoby się to znacznie lepiej.

#12 01.11.2009 23:02:45

WebCM
Administrator

Być może w F3Site pojawi się obsługa przyjaznych URL-i, ale ciężko pogodzić różne konfiguracje hostingów. Nie wszędzie jest mod_rewrite, a na niektórych (np. YoYo.pl) nie da się tworzyć nawet linków w stylu /index.php/modul/akcja.

Stworzyłem ankietę: http://www.ankietka.pl/ankieta/30587/ad … -2010.html

Zdecydujcie, jak powinna zostać rozstrzygnięta sprawa URL-i w F3Site 2010 smile

#13 17.11.2009 13:22:51

cyfranet
New member
Serwis

WebCM

A dlaczego się przejmujesz tym, że na słabych serwerach F3S nie będzie działał?

Ja na Twoim miejscu jakoś specjalnie bym się tym nie przejmował. Ludzie chcą mieć pod ręką dobry produkt i zazwyczaj wykupują serwery. Nie mówię o dzieciarni która tworzy stronki na yoyach, cba, itd po to tylko żeby zaistnieć w necie kolejną stroną o... niczym.

Jak chcesz dobry produkt zrobić to rób tak, żeby zadowolić klientów co najniżej z drugiej półki od dołu, a nie wyłącznie tych z pierwszej smile

Pozdro

Ostatnio edytowany przez cyfranet (17.11.2009 13:24:22)

Stopka forum