ENGLISH

Evo prvo ću se posvetiti neplodnosti muškaraca koja je u zadnje vrijeme sve veća  i teško se ljeći. Mušku neplodnost  uzrokuju    bolesti, infekcije ,hormonalni poremećaj ili urođeni poremećaji koji dovode do smanjenja broja ili odsustva spermija ,smanjenu pokretljivost,patološki izgled te nemogućnost spermija da oplodi jajnu stanicu.Sve to djeluje na spermatogenezu koja kada je poremečena ne može proizvesti dovoljno kvalitetnih spermatozoida. Muška neplodnost sredinom prošlog stoljeća iznosila je 20%,dok sada iznosi do 40% svih neplodnih brakova. Nažalost taj če se broj povečavati jer mnoga istraživanja pokazuju da broj,pokretljivost,patološki izgled unazad 50 godina sve vise napreduje.Kada bi se uzeo ejakulat muškarca iz 50 god prošlog stoleca i muškaca iz09 god ovog stolja razlika u hvaliteti i broju spermatozoida bila bi znaćajna.

Poremećaj spermatogeneze
Poremećaj spermatogeneze nastaje usljed geneckih poremečaja (Klinefertov sindrom, Downov sindrom), te ne geneckih poremećaja (kriptorhizam, atrofija testisa, aplazija mlađih stanica spermatogeneze, sindrom Sertoli stanica) i  kao posljedica varikokele, orhitisa, radijacije.

Kriptorhizam
Kriptorhizam ili nespušteni testisi. Javlja se u oko 4 posto muške populaciji, testisi se po rođenju ne spuštaju u skrotum te se ostećuje zametni  epitel u njima  u trbušnoj šupljini radi temperature okoline u kojoj se nalaze. Kiptorhizam uzrokuje: nenormalna građa testisa zbog koje se ne izljučuje dovoljna količona testosterona te mehanićke prirode (uzak ingvinalni kanal, vezivne priraslice na putu suštanja testisa). Lječenje se provodi na kiruški način i nadoknadom hormona ,dijagnostira se lagno pregledom mošnji.Otkiva se u vrlo ranoj životnoj dobi tako da je jako rjedak uzrok neplodnosti
Upala testisa
Drugi naziv je orhitis  a najčešće je posljedica zaušnjaka (mumps). Javlja se smanjeni broj ili potpuno odsustvo spermatozoida što je uzrokovano povišenom temperaturom testisa koja može prekinuti spermatogenezu. Posljedice su teže ako se bolest preboli, a ne preleži, te ako se pojavi u starijoj životnoj dobi.

Varikokela

Varikokela je proširena vena testisa koja uzrokuje veću temperaturu testisa i na taj naćin djeluje na broj morfološkii abnormalnih oblika spermija i na smanjenin broj spermija u ejakulatu.Ljećenje je kiruško a oporavak spermatoida u vecini slućajeva je potpun.

Torzija
Torzija testisa  je poremećaj u opticaju arteriske i venske krvi  usljed naglog pokreta te traume testisa.
Malformacije
Malformacije ili opstrukcije u ekskretornim kanalima mogu nastati kao posljedica prirođenih abnormalnosti, upale ili kirurške operacije (vazektomija),a uzrokuje najćešče azoospermiju

Spolno prenosive bolesti: Neke od spolno prenosivih bolesti mogu dovesti do trajne i privremene  neplodnosti u muškarca. Spolno prenosive bolesti uzrekuju upalu testisa te zaćeplenje sjemenovoda. Najćešči uzroćnici koji uzrokuju te probleme su: klamidija, gonokok, trichomonas, ureaplasma i mikoplazma .Ljećenje se provodi s antibioticima i ako se otkriju na vrijeme posljedice  su minimalne.

Upala sjemenih mjehurića
je rijedak, no dobro poznat, uzrok neplodnosti kod muškaraca. Infekcija dovodi do pada volumena ejakulata i do redukcije u stvaranju biokemijskih tvari koje potjeću iz epitela sjemenih mjehurića. Posljedica je znćajno niža koncentracija fruktoze u ejakulatu što rezultira smanjenom pokretljivošču spermija. Otkrivanje uzroka i odgovarajuče lijećenje dovodi do normalizacije stanja.

Imunološki uzroci
Imunološki uzroci: Autoimunost je uzrok neplodnosti u 2 – 13 posto neplodnih muškaraca. Autoantitijela mogu nastati  virusne infekcije ili operacija u podrućju testisa, a najčešće nastaju kao posljedica oštečenja krvno-testisne barijere. Moguče je da je to i glavni uzrok oligo- i azoospermije tzv. nepoznatnog uzroka (idiopatska oligo- i azoospermija).

Uzimanje nekih lijekova ima utjecaj na plodnost muškarca. Anabolićki steroidi, cimetidin, spirolakton mogu utjecati na reproduktivni ciklus, dok sulfasalazin I nitrofurantoin mogu utjecati na pokretljivost spermija.

Povečanjo uzimanje raznih  droga i alkohola te mjenjaju hormonski status te izravno djeluju na hvalitetu spermatozoida .

Da bi se utvrdila neplodnost muškarca potrebno je ućiniti tri spermatograma jer na hvalitetu sjemena djeluje dosta čimbenika.

 

Dalje čitajte:


1.SPERMIOGRAM  I VRSTE POREMEĆAJA U ISTOM
2.DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE
3.LJEĆENJE
4.NEPLODNOST ŽENA
5.DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE
6.LJEĆENJE
7.UMJETNA OPLODNJA  I VRSTE UMJETNE OPLODNJE
Tako me posjecujte biti ce dosta zanimljivh tema

 

 

 

NAZAD NA POĆETNU