Waterput: Enkele Cervarix Gedachten
 
 

Enkele Cervarix Gedachten

Reflecties over de vliegensvlugge massale invoering van dit vaccin tegen baarmoedershalskanker


    laatst bijgewerkt op 19 maart 2010


INTRODUCTIE
In juli 2008 schreef ik over het idee van onze minister van volksgezondheid, welzijn en sport Klink (inmiddels berucht vanwege zijn rookverbod, zoals later bleek ongefundeerd paddoverbod en zijn veel te voorbarig ingevoerd electronische patientendossier), om een vaccin in te voeren wat zou werken tegen het virus dat baarmoederhalskanker zou veroorzaken. Er zijn sindsdien allerlei dingen gebeurd met het uiteindelijke resultaat dat alle meiden die in 2009 12, 13, 14, 15 of 16 worden door het rijksvaccinatieprogramma een uitnodiging krijgen om ingeënt te worden. Het gaat in eerste instantie om 380.000 pubermeisjes.

CERVARIX EN GARDASIL
Ik ben van mening dat het ronduit een schande is dat dit zo gebeurt, maar het heeft niet zo heel veel zin om me er over te blijven opwinden. Vandaar dat ik wat meer van een afstandje wil leren kijken naar wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Zoals ik schrijf in Gevaar Baarmoederhalskankervaccinatie is het allemaal verschrikkelijk snel gegaan met dit vaccin: een waar topverhaal voor degene die willen leren hoe je eerst een volk bang krijgt om dan even later te komen met een sublieme oplossing: een vaccin. Er zijn twee grote spelers in het veld: Gardasil en Cervarix. Gardasil van Sanofi Pasteur MSD mag met haar propagandacampagne beginnen in oktober 2006 gevolgd door haar grote concurrent GlaxoSmithKline die een klein jaartje later mag beginnen, in september 2007.

In landen als Duitsland, Italië, Frankrijk en Oostenrijk heeft Gardasil de strijd om de gunst van de jonge tiener gewonnen (zie veel vragen over baarmoederhalskankervaccin), maar in Nederland en Engeland heeft GlaxoSmithKline een betere campagne gevoerd en daar wordt dan ook Cervarix ingevoerd. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze in september 2008 al begonnen met het inspuiten en in Nederland wordt er vanaf maart 2009 geprikt.

Het is zonder meer een knap staaltje 'hoe introduceer ik zo snel mogelijk een vaccin waar ik ieder jaar vaste inkomsten door krijg à 300 euro per meisje dat 12 wordt?'. GlaxoSmithKline heeft het binnen twee jaar voor elkaar gekregen en heeft goed kunnen profiteren van het werk van haar concurrent Sanofi Pasteur MSD die de bangmakerijfase al goed had ingezet.

BESCHERM JE DOCHTER: DE BANGMAKERIJ
Wat dat betreft is het wel grappig dat Sanofi MSD Angela Groothuijsen heeft ingehuurd en een site heeft opgezet onder de naam Bescherm je Dochter.nl (zie ook de kritische tegenhanger Bescherm je Dochter.nu). Omdat je in Nederland niet rechtstreeks reclame mag maken voor medicijnen wordt vaak de techniek toegepast van het mensen bewust maken van hoe gevaarlijk een bepaalde ziekte wel niet is, waarbij dan op allerlei plekken wordt geadviseerd om contact met je huisarts op te nemen.

Dit verschijnsel zie je bij allerlei campagnes waarbij farmaceutische bedrijven hun waar proberen te slijten, en het liefst zo snel mogelijk ook winsten zien komen aangezien de patenten een beperkte levensduur hebben.

Nu zijn er inmiddels al negatieve berichten over Gardasil in de media verschenen waarbij het meest schokkende wel is dat de kans op baarmoederhalskanker juist met 44% toeneemt als je Gardasil neemt terwijl je al in het bezit bent van het desbetreffende HPV-virus (zie hiervoor de PDF's Onderzoek van de FDA en HPV dossier).

Dit is de hoofdreden waarom kinderen wordt afgeraden het vaccin te nemen als ze al seksueel actief zijn geweest: je loopt dan beduidende méér risico op het ontwikkelen van deze vorm van kanker.

Als je dan vervolgens een beetje rondneust op een site waar jonge meisjes met elkaar praten over dit vaccin (bijvoorbeeld Girlscene) dan merk je de twijfels die heersen en ook de effecten van de propagandamachine.

CERVARIX: NOG WAT WEETJES
Goed, dan nog wat betreffende het vaccin dat dan uiteindelijk de strijd gewonnen heeft: Cervarix. Op een Amerikaanse pagina (Cervarix™ provides longest duration of sustained neutralising antibodies reported for any vaccine against HPV 16 and 18 to date) wordt gezegd dat het vaccin maximaal zes jaar bescherming zou bieden. Verder wordt er gesteld dat dit vaccin een reactie van het immuunsysteem oproept die 11 keer zo sterk is als bij een normale HPV-infectie. Ook wordt afgeraden het vaccin te gebruiken rondom een zwangerschap.

Ik ben geen expert, maar als je lichaam spontaan zó enorm sterk reageert op dit vaccin dan moet het wel een erg zwaar middel zijn, en dan dien je het ook nog eens om de 6 jaar te herhalen.

Wat zit er zoal in Cervarix? Gelukkig geen giftig borax zoals in Gardasil, maar wel bijvoorbeeld veel aluminium, volgens de Vereniging Kritisch Prikken zelfs tweemaal zoveel als in Gardasil. De vaccins worden door middel van recombinante DNA-technologie gemaakt. Gardasil maakt daarbij gebruik van gistcellen en Cervarix van insectencellen (de 'cabbage looper').

Hieronder de bestanddelen zoals deze zijn terug te vinden in de bijsluiter van Cervarix (PDF)

Lees voor meer over bestanddeel AS04 met MPL-A o.a. de pagina MPL. Het blijkt dat dit vetdeeltje MPL-A (lipide) een grotendeels ontgiftigde variant is van een deel van de celwand van de bacterie Salmonella Minnesota R595 (LPS, giftig) (zie daarvoor ook de site van de RIVM). Op die site kun je ook lezen dat eind jaren 1970 ene Edgar Ribi erin slaagde om het giftige LPS van de bacterie om te zetten in een variant die veel minder toxisch is (minstens 100 keer minder giftig dan LPS), maar toch heftig genoeg om nog altijd voor een krachtige immuunreactie te zorgen. Ribi heeft zijn rechten op het gebruik van MPL verkocht aan GlaxoSmithKline, de maker van Cervarix.

EINDGEDACHTEN
Ik vrees dat het tij niet meer te keren is en dat veel meiden over de hele wereld (Kenia was bijvoorbeeld het derde land in de wereld waar Cervarix werd goedgekeurd) worden ingespoten met Cervarix.

Ik vermoed dat het slechts een kwestie van tijd is voor duidelijk wordt dat er buiten de nodige bijwerkingen waarschijnlijk zelfs een toename zal komen van het aantal gevallen baarmoederhalskanker (vanwege dat gevaar van interactie met al bestaande HPV). Dan moet er toch haast wel een golf van verontwaardiging over de wereld trekken als duidelijk wordt dat we met zijn allen opnieuw getrapt zijn in een knap staaltje farmaceutische propaganda met verschrikkelijke gevolgen (zoals bij Softenon en DES)

In die zin zou cervarix (en ook gardasil) zich kunnen ontpoppen als een doodsteek voor de farmaceutische industrie omdat ze op zulke duidelijke wijze hebben aangetoond dat het ze vooral gaat om het snel binnenhalen van grote winsten en dat daarbij niet zo nauw gekeken wordt naar de veiligheid voor de mensen die het krijgen toegediend.

In die zin is er waarschijnlijk wel een parallel te trekken met het ineengestorte vertrouwen in de bankwereld. Nu is de volgende sector vol bedrog aan de beurt. Laten we hopen dat er niet teveel slachtoffers gaan vallen voordat dit inzicht bij de massa binnenkomt en dat we niet teveel van die gevallen Ashleigh krijgen zoals in Engeland.

Dan is daar ook nog een van de wetenschappers die onderzoek gedaan heeft bij de trials van Cervarix die waarschuwt om het middel nog niet te gebruiken. Dr. Diane Harper, directrice van het gynaecologisch Kanker Onderzoeksinstituut Dartmouth Medical Center in de Verenigde Staten, welke zelfs betaald is door GlaxoSmithKline zegt dat er geen bewijzen zijn dat Cervarix 100% veilig is en dat er op zijn minst nog vier jaar extra getest zou moeten worden alvorens het zo massaal aan honderdduizenden schoolkinderen wordt gegeven. Ze beschrijft het vaccinatieprogramma in Schotland als een experiment (zie Expert's fear over cervical cancer vaccine).

Op deze manier wordt er ook stilzwijgend de boodschap verkondigd dat je eigen lichaam niet in staat zou zijn om zich te wapenen tegen deze virussen. Zoals de FDA (de Amerikaanse Drug Administration) zelf heeft gezegd:

Infections caused by HPV actually pose no danger in healthy women according to the FDA's website, and are usually short-lived. HPV infections are controlled naturally, without requiring the intervention of drugs or vaccines.

Mijn dochter is gelukkig pas vier jaar oud. Tegen de tijd dat zij de leeftijd van 12 bereikt is hopelijk deze hele zwarte bladzijde in de vaderlandse vaccinatiegeschiedenis voorbij. Twee jaar geleden had niemand het er nu over en nu opeens moet iedereen het hebben. Het is een rare toestand. Als je twijfelt zou ik denken: "Zo'n haast hoeft het echt allemaal niet in een keer te hebben. Ik wacht gewoon eerst af voordat ik mee ga doen in een door de farmacie opgeklopte angstwereld waarin ik wel heel dom zou zijn me niet te laten inenten. Ik wil niet meedoen aan een experiment met mijn lichaam als inzet. Ik laat me niet gek maken door de overheid en de gesponsorde wetenschappers van GlaxoSmithKline."

14-jarig Brits meisje overlijdt kort na Cervarix-vaccinatie (17 oktober 2009)
In een artikel in het Engelse Daily Express (Girl, 14, dies after taking Cervical Cancer Vaccine) staat beschreven hoe een meisje uit Coventry enkele uren nadat ze gevaccineerd was met Cervarix is komen te overlijden. Onderin het betreffende artikel staat dat Groot Brittanië het enige land is in de wereld dat Cervarix gebruikt voor landelijke vaccinaties. Dan hebben ze toch niet goed opgelet want ook wij, Nederlanders verrassen onze kinderen ermee.

Naar boven